تنظیم لوایح مالیاتی

مالیات ها از آغاز شکل گیری جوامع و دولت ها،به عنوان یکی از مهم ترین راه های تامین اعتبار مالی مورد توجه بوده اند.

در کشورهای پیشرفته بالا بودن سهم منابع مالیاتی نسبت به منابع غیرمالیاتی از آثار نامطلوب اقتصادی تا حد زیادی جلوگیری کرده و درآمد باثباتی را فراهم می سازد.

ولی در کشورهای درحال توسعه ازجمله کشور ایران منابع غیرمالیاتی،به ویژه درآمدهای نفتی،سهم عمده ای از درآمد دولت را فراهم می کند که باعث شده طی دو دهه اخیر بی ثباتی در درآمد غیرنفتی دولت به وجود بیاید و کسری بودجه دولت را به همراه داشته باشد.

 

ما دراین مقاله قصد داریم شما را با مالیات و درادامه با لایحه مالیاتی و تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی آشنا کنیم.با ما همراه باشید.

هرآنچه که در مورد مالیات باید بدانید:

مالیات به عنوان یکی از اصلی ترین و مهم ترین منابع درآمدی دولت ها می باشد; در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران نیز بعد از درآمدهای نفتی،درآمدهای مالیاتی سهم بزرگی از بودجه دولت را به خود اختصاص داده است.

 

یکی از اهداف مهم و بااهمیتی که سیاست گذاران دارند کاهش نابرابری درآمد در جامعه است.مالیات ها مهم ترین ابزار تعدیل نابرابری درآمد هستند.مالیات ها علاوه بر ویژگی درآمدی ،مهم ترین ابزار اعمال سیاست مالی دولت هستند 

 

و نقش مهمی در دستیابی به عدالت اجتماعی،بهبود توزیع درآمد، ثبات اقتصادی و رشد اقتصادی ایفا می کند.

 

درآمدهای دولت ها به درآمدهای مالیاتی و غیرمالیاتی تقسیم می شود ولی از آنجا که مخارج روزافزون دولت ها برای رشد اقتصادی،گسترش اشتغال،توزیع عادلانه درآمد،تخصیص منابع و… منابع درآمدی باثباتی را می طلبد،درآمد مالیاتی اهمیت ویژه ای برای دولت ها پیدا می کند.

 

قبل از اینکه وارد مبحث تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی بشویم، بهتر است بدانیم منظور از لایحه و لایحه های مالیاتی چیست.

 

منظور از لایحه و لایحه مالیاتی چیست؟

 

1.لایحه:

لایحه نوشتار یا دفاعیات مکتوبی است که از سوی صاحب دعوا یا مودی تقدیم مقام قضایی می گردد.

2.لایحه مالیاتی:

لایحه مالیاتی بهترین ابزار مودی در هیئت های حل اختلاف مالیاتی برای دفاع از حق و حقوق خود است.

 

گاهی اوقات مودی نمی تواند در زمان مقرر در هیئت حل اختلاف حاضر شود و به همین خاطر می تواند لایحه دفاعیه خود را در دبیر خانه ثبت کرده و به هئت حل اختلاف ارائه نماید.اعضای هیئت حل اختلاف با مطالعه لایحه مزبور،رای خود را صادر می کنند.

 

بیشتر اوقات مودی بعد از ارائه دفاعیات خود به صورت شفاهی به هیئت حل اختلاف،جلسه را ترک می کند که در این صورت اعضای هیئت مجددا لایحه دفاعیه را مرور کرده و رای خود را نسبت به آن صادر می نمایند.

 

هیئت حل اختلاف مالیاتی از چه کسانی تشکیل شده است؟

هیئت حل اختلاف مالیاتی از سه نفر; قاضی(بازنشسته یا شاغل)به انتخاب رئیس کل دادگستری استان،که به مدت سه سال منصوب   می شود

نماینده سازمان امور مالیاتی،یک نفر نماینده باتوجه به فعالیت مودی از یکی از ادارات (اتاق تعاون،اتاق صنایع و معادن،اتاق بازرگانی،شورای اسلامی شهر،تشکل های صنفی جامعه حسابداران رسمی کشور)

چه زمانی نیاز به تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی وجود دارد؟

اگر مودی در پرداخت مالیات تاخیر داشته باشد و یا خودداری کند در این حالت سازمان امور مالیاتی اخطاریه ای مبنی بر پرداخت مالیات به تاخیر افتاده اش،به او ارسال می کند.

 

زمانی که مودی اعتراضی نسبت به برگ تشخیص مالیاتی داشته باشد می تواند اعتراض خود را با تهیه و تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی به سازمان امور مالیاتی اعلام کند.

تاثیر تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی در کاهش مالیات:

عدم اطلاعات کافی مودیان از قوانین و مقررات مالیاتی و همچنین سهل انگاری در انجام امور مالیاتی،باعث می شود مالیات های سنگینی برای مودیان وضع شود. مودیان مالیاتی می توانند با انجام وظایف قانونی در زمان مقرر،از بروز مالیات سنگین پیشگیری کند.

 

اما ممکن است گاهی اوقات مالیات مودیان مشمول مالیات،سنگین شوند که در این مواقع باید علاوه بر پیگیری های لازم،لوایح قانونی مورد نیاز را تهیه کرده و به همراه مدارک و اسناد به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.

 

نوع نگارش لایحه مالیاتی و اسناد و مدارک ارائه شده نقش مهمی در کاهش مبلغ مالیات و بخشودگی جرایم مالیاتی دارد.به همین علت باید در تهیه لوایح قانونی دقت لازم به عمل آید و در صورت نیاز از مشاوران مجرب و حرفه ای کمک گرفت.

موارد مهم در تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی:

1.نحوه رسیدگی را با قوانین و مقررات قانون مالیات های مستقیم،آیین نامه های اجرایی و رای دیوان عدالت اداری و همچنین بخشنامه های سازمان امور مالیاتی مقایسه کرده و اگر مغایرتی بود آن ها  را فهرست کنید.

  1. اگر نسبت به مقررات و قوانین مالیاتی آگاهی و تسلط کافی ندارید، با توجه به تجربه و دانشی که مشاوران مجرب و حرفه ای دارند می توانید از آن ها کمک بگیرید.

3.گزارش رسیدگی به صورت دقیق بررسی گردد.

4.بعد از ثبت لایحه دفاعیه،رسید آن دریافت گردد.

5.طرح دفاعیه به صورت کتبی

6.تا حد امکان از طولانی شدن لوایح قانونی جلوگیری کرده چرا که ممکن است فرصت کافی برای مطالعه لوایح قانونی طولانی به وجود نیاید و یا توسط هیئت اخاتلاف بررسی نشود.

8.استفاده از عبارات اداری و رسمی به جای کلمات عامیانه.چرا که استفاده از کلمات عامیانه از اعتبار و ارزش لایحه شما می کاهد.

 

چگونگی نوشتن و تهیه و تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی:

لایحه های مالیاتی باید علاوه بر شفافیت لازم مالی،شامل تمامی نکات قانونی مفید و موثر در حل و فصل مطلوب پرونده مالیاتی باشد.در صورت نداشتن اطلاعات کافی و عدم آگاهی به قوانین و مقررات مالیات،اهمیت وجود مشاور مالیاتی مشخص می شود.

مشاور مالیاتی حرفه ای،باید گزارشات و اطلاعاتی که مبنای صدور برگ تشخیص مالیات قرار گرفته است را با دقت بررسی کرده و تمامی نکات آن را با قوانین و مقررات مالیاتی و بخشنامه های اداره مالیات تطبیق داده و تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی را براساس مغایرت های قانونی موجود در نحوه رسیدگی  و صدور برگ تشخیص مالیات انجام دهد.

در آخر لازم است اشاره ای داشته باشیم به یک نکته مهم و بااهمیت که اشخاص حقوقی و موسسات باید در تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی از مشاوران مالیاتی مجرب، که به مفاهیم و مباحث حسابداری تسلط کافی دارند،یاری بگیرند.

 

به این دلیل که گزارشات مالیاتی و تشخیص مالیات بر اساس چارچوب های حسابداری و مالیاتی نوشته می شود و در صورت عدم دانش و تجربه در حرفه حسابداری،مشاوران مالی در هیئت های حل اختلاف نتیجه مطلوب را نمی گیرند.

 

پس اشتباه در تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی می تواند به تضیع حقوق مودیان مالیاتی منجر گردد.

 

سخن پایانی:

پرداخت مالیات به دولت یک عمل اختیاری و ارادی نیست بلکه جنبه الزامی و اجباری دارد.

 

در اکثر مواقع مودیان مالیاتی،مالیات تشخیص داده شده از سوی اداره مالیاتی را قبول ندارند و در این صورت اختلاف نظر پیش می آید که مودیان می توانند با تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی،از حق و حقوق خود دفاع کنند.

 

در تهیه و تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی باید اشراف کافی به قوانین و مقررات مالیاتی داشته باشیم.چرا که ممکن است با استنادهای اشتباه به قوانین و مقررات و تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی ضعیف،مودیان نتوانند از حق و حقوق خود در سازمان امور مالیاتی دفاع کنند و حقشان ضایع گردد.

پس آشنایی و اشراف کافی به قوانین و مقررات مالیاتی باعث برداشت صحیح از مباحث قانون و تنظیم لایحه های مالیاتی تخصصی می گردد.

امیدوارم مطالب این مقاله بتواند اطلاعات لازم را درمورد لایحه مالیاتی و تهیه و تنظیم آن در اختیار شما قرار داده باشد.با نظرات و پیشنهاداتتان،ما را در ارائه هرچه بهتر مطالب یاری کنید.کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی نظرات شما عزیزان هستند.

با آرزوی موفقیت روزافزون