تنظیم اظهارنامه مالیاتی
مالیات ها نقش بسیاری در تامین منابع مالی دولت دارند و یکی از مهم ترین وظایف نظام مالیاتی ، هدایت اقتصاد در مسیر درست است.
یکی از مباحث مهم در اقتصاد هرکشوری مربوط به مالیات می باشد که نقش مهمی در تنظیم امور اقتصادی جامعه دارد.
بنابراین مردم برای بهره برداری از منابع و امکانات کشورشان موظفند مالیات پرداخت کنند.مالیات نه تنها برای تامین هزینه تولید کالاهای عمومی ،بلکه برای اجرای سیاست های اقتصادی دولت نیز باید اخذ شود.
درمقاله حاضر باتوجه به اهمیت مالیات،ابتدا کلیاتی در مورد مالیات و اهمیت آن مطرح، و درادامه به بیان اظهار نامه مالیاتی،چگونگی تنظیم اظهارنامه مالیاتی،فواید تنظیم اظهارنامه مالیاتی و اینکه چه کسانی موظف به ارائه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی هستند،می پردازیم.
تعریف مالیات و اهمیت آن:
یکی از با اهمیت ترین راه های تامین هزینه های دولت،جمع آوری مالیات می باشد.
مالیات وجوهی است که دولت برطبق قانون برای تامین مخارج عمومی و اجرای سیاست های مالی در راستای حفظ منابع اقتصادی،سیاسی واجتماعی کشور از اشخاص،موسسات و شرکت ها دریافت می کند.
به عبارت دیگرمالیات قسمتی از درامد و دارایی افراد است که به موجب قانون، افراد یک کشور به دولت می پردازند تا در عمران وآبادانی،تامین کالا و خدمات عمومی توسط دولت،مورد بهره برداری قرار بگیرد.
در واقع مالیات مبلغی است که دولت براساس قانون از اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور تقویت مالی حکومت و تامین هزینه ها و مخارج عمومی دریافت می کند.
هدف از وضع و اخذ مالیات در گذشته،تامین مالی دولت ها بود،اما به تدریج با آشکار شدن آثار اقدامات مالی دولت،مالیات به عنوان ابزاری برای رشد،ثبات و کاهش نابرابری تلقی گردید.وقتی دولت مالیات را افزایش می دهد و آن را صرف توسعه ی زیربناها می کند
یا با کاهش مالیات شرکت ها،امکان سرمایه گذاری بخش خصوصی را بالا می برد،هدف رشد را تعقیب می کند. افزایش مالیات بر مصرف می تواند ابزاری برای کاهش تقاضای کل و در تعقیب ثبات قیمت صورت گیرد.
تا اینجا متوجه شدیم مالیات یکی از مهم ترین منابع درآمدی دولت محسوب می شود که نقش مهمی در روند توسعه کشور دارد. البته در کشورهای درحال توسعه به علت نبود سیستم مالیاتی کارا،درآمدهای مالیاتی رقم بسیار ناچیزی است و سهم پرداخت های دولت نسبت به تولید ناخالص داخلی،همواره بیش از سهم مالیات هاست.
بنابراین سهم مالیات از کل درآمدهای عمومی درمیان کشورها متفاوت می باشد که میزان آن بستگی به سطح توسعه و ساختار اقتصادی آن ها دارد.
مالیات به چند نوع تقسیم می شود؟
معمولا مالیات به دو نوع مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شود.
مالیات های مستقیم:مالیات های مستقیم مالیات هایی هستند که مستقیما بر منبع درآمد وضع می شوند. یعنی مستقیما و متناسب با درآمد اشخاص حقیقی و حقوقی وصول می شود که خود به دو نوع مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی تقسیم می شود.
مالیات های غیرمستقیم: مالیات هایی که پرداخت کننده آنها مشخص نباشد.به عبارت دیگر،مالیات هایی که به طور غیر مستقیم بر کالاهای مصرفی اشخاص وضع می شوند که به دو نوع مالیات برمعاملات و مالیات بر واردات تقسیم می شود.
باتوجه به اینکه موضوع اصلی مقاله تنظیم اظهارنامه مالیاتی می باشد بیشتر از این بحث مالیات را ادامه نمی دهیم تا برسیم به موضوع اصلی!
منظور از اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه مالیاتی گزارشی از درآمدها ،هزینه ها و سایر اطلاعاتی است که باید به وزارت دارایی ارسال کرد.به بیان دیگر کارنامه مالی یک سال کاری اشخاص حقیقی و حقوقی می باشد که برای محاسبه ی دقیق مالیات به سازمان امور مالیاتی تحویل می دهند.
اگر بخواهیم در یک جمله بیان کنیم اظهارنامه مالیاتی گزارشی مالی می باشد که هرساله توسط افراد حقیقی و حقوقی به اداره مالیات تسلیم می شود.
تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن به سازمان امورمالیاتی هرساله باید توسط شرکت ها و موسسات و اشخاص حقیقی انجام شود و لازم است تمام بندهای اظهارنامه تکمیل شود.
تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن باید در زمان مناسبی انجام شود چرا که ارسال دیرهنگام آن موجب پرداخت جریمه می شود.سال مالیاتی برای اشخاص حقیقی از ابتدای فروردین تا29 اسفند می باشد و برای اشخاص حقوقی،سال مالی باتوجه به اساسنامه مشخصص می گردد.
منظور از سال مالی چیست؟عبارت است از یک سال شمسی که از اول فروردین شروع و به آخر اسفند همان سال ختم می شود.
انواع اظهارنامه مالیاتی کدامند:
● اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی
● اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقوقی
● اظهارنامه مالیاتی عملکرد
● اظهارنامه مالیاتی ارزش افزوده
● اظهارنامه مالیات بر املاک
● و…
اصلی ترین نوع اظهارنامه،اظهارنامه عملکرد می باشد که هم برای اشخاص حقیقی و هم حقوقی تنظیم می شود. اگر تنظیم اظهارنامه مالیاتی برای شخص حقیقی انجام شود،به آن خود اظهاری می گویند.
اظهارنامه عملکرد خود به سه نوع اصلی،الحاقی،اصلاحی تقسیم می شود.منظور از اظهارنامه اصلی،اظهارنامه ای است که در موعد مقرر ارسال می شود.
اما شاید بعد از ارسال اظهارنامه لازم شد تغییراتی بر روی آن اعمال کنیم که به آن اظهارنامه اصلاحی می گویند.نوع دیگر اظهارنامه عملکرد،الحاقی می باشد که آخرین اظهارنامه ارسالی در موعد مقرر می باشد.
تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن شامل چه کسانی می شود؟
تمام افراد حقیقی و حقوقی که دراین کشور درحال کسب درآمد هستند مکلفند برای هرسال مالی خود اظهارنامه مالیاتی تهیه و ارسال نمایند.
یکی از اصلی ترین دغدغه مدیران واحد مالی یک شرکت و موسسه،تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن به سازمان امور مالیاتی می باشد.چرا که هرساله برخی قوانین اظهارنامه مالیاتی تغییر پیدا می کند و افراد باید به این مورد توجه لازم را داشته باشند.
مدارک مورد نیاز برای تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیاتی اشخاص حقیقی و حقوقی:
● اطلاعات هویتی
● صورت ترازنامه
● صورت سود و زیان
● صورت ریز تعدیلات سنواتی
● شماره حساب بانکی
● اطلاعات دفاتر قانونی
● اطلاعات حساب های بانکی
● اطلاعات شرکا
● درآمد مشمول مالیات ،معافیت های قانونی
● اطلاعات ملک اجاری مورد استفاده مودی
● و…
حداکثر تا چه زمانی باید اظهارنامه مالیاتی را ارسال کنیم؟
اشخاص حقیقی حداکثر باید تا 31خردادماه هرسال اظهارنامه مالیاتی عملکرد خودرا ارسال و مالیات متعلق را پرداخت کند
و اشخاص حقوقی می بایست حداکثر تا 4ماه پس از پایان سال مالیاتی نسبت به تنظیم اظهارنامه مالیاتی اقدام کرده و به سازمان اداره امورمالیاتی ارسال نماید.
تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن چه مزایایی دارد؟
با وجود وقت گیربودن تنظیم اظهارنامه مالیاتی برای مودیان مالیاتی،می تواند مزایای خوبی را فراهم نماید.براساس ماده189شرکت ها و موسساتی که سه سال متوالی اظهارنامه ی آنها مورد قبول اداره مالیاتی واقع شود
و همچنین به برگ تشخیص صادره اعتراضی نداشته باشند می توانند از 5درصد جایزه خوش حسابی نسبت به مالیات های پرداخت شده 3سال استفاده کنند.
عواقب عدم تنظیم اظهارنامه مالیاتی و ارسال آن به اداره امور مالیاتی:
در صورتی که اشخاص حقیقی و حقوقی مکلف به تنظیم اظهارنامه مالیاتی نسب به تسلیم آن در موعد مقرر اقدام نکنند مشمول جرایم و تبعات قانونی به شرح زیر خواهد شد:
جریمه عدم ارایه اظهارنامه مالیاتی برای اشخاص حقوقی 30% نسبت به مالیات متعلقه و برای اشخاص حقیقی10% نسبت به مالیات متعلقه وهمچنین محرومیت از بخشودگی های مالیاتی
سخن پایانی:
مالیات ابزاری است برای تامین مالی برنامه های دولت و برهمین اساس دولت با شناسایی جریان درآمدی و فعالیت های اقتصادی بر افراد مالیات وضع می کندد.
مالیات به عنوان یک عامل خارجی بازار راتحت تاثیر قرار می دهد وثروت را از افراد به دولت منتقل می کند و این قطعا نکته ای مثبت برای ملت ها محسوب می شود به همین دلیل نیز در تمام دنیا نظام مالیاتی پرقدرتی وجود و جریان دارد .
اظهارنامه مالیاتی نیز برگه ای است که به منظور اظهار درآمدها،دارایی ها،بخشودگی مالیاتی،سرمایه و…تهیه و اعلام می شود.
امید است توانسته باشیم اطلاعات لازم در مورد مالیات و تنظیم اظهارنامه مالیاتی را در اختیارتون قرار داده باشیم.اگرچه سوال و نظر و یا پیشنهاداتی داشتید می توانید با ما درمیان بگذارید.کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخگوی شما عزیزان خواهند بود و به همه ی سوالات شما پاسخ خواهند داد تا همه ی سوالات شما رفع شوند و بتوانید بهترین نتیجه ی ممکن را از این مسیر بگیرید.
به امید موفقیت روز افزون برای شما دوست داران عزیز/ با تشکر